Hem > F! Studenter > F! Studenter vill ha jämställdhet från krogrundan till professorstjänsten!

F! Studenter vill ha jämställdhet från krogrundan till professorstjänsten!

Feministiskt studentinitiativs politik!

I år kommer  Feministiskt studentinitiativ för första gången att ställa upp i kårvalet vid Uppsala universitet!  Initiativet kommer från Jenny Jakobsson och Kajsa Stina Söderström och vi utgår från F! Uppsalas stadgar. Vi tycker att kårpolitiken är i behov av en feministisk politik som kan blottlägga maktförhållanden och som vågar vara normkritisk. Både Jenny Jakobsson och Kajsa Stina är genusvetare och Feministiskt studentinitiativs definition av feminism är i samklang med den vanligaste definitionen inom dagens genusvetenskap vilken är att feminsimen har sitt urspung i aktivism och teorier kring kön och makt och har utvecklats i en intersektionell inriktning. Det vill säga feminism i vår politik har en intersektionell mening, vi synliggör inte bara könsstrukturer utan är alltid öppna för att se hur andra sektorer som exempelvis etnicitet, sexualitet, funktion och klass är i ett ständigt samspel med skapandet av kön.

F! Studenter, Feministiskt studentinitiativ i Uppsala, har sin grund i Feministiskt initiativ vilket är ett parti som som utgår ifrån mänskliga rättigheter och anti-diskriminering med bland annat definierade politiska mål som jämställdhet och antirasism. Styrkan hos partiet ligger i att F! är tvärpolitiska, det vill säga att vi inte kan inordnas i en blocktillhörighet då dessa block är skapade efter ideologier som utgår från ekonomi och vi istället utgår från social rättvisa och hållbarhet.

Jämställdhet är alltså en fråga som inte går att efterleva i dagens politik där den traditionella ekonomiska uppdelningen mellan vänster och höger skapades i en tid då det var vita och (utåt sett)heterosexuella män som skrev agendan och kvinnor inte ens ansågs  vara myndiga. Genom att göra en maktanalys där till exempel  sektioner som kön, etnicitet, funktion och sexualitet står i fokus går det att blottlägga vilka grupper som priviligerade och därmed också se vilka som blir marginaliserade.

En budget i dagens politik eller på Uppsala universitet är inte neutral varken ur ett köns-,etnicitets-, sexualitets- eller funktionsperspektiv!

F! Studenters miljöpolitik är radikal i jämförelse med de sittande partiernas därför att F! studenter  inte bara föreslår förändringar inom det nuvarande systemet utan istället ifrågasätter systemet som sådant. F! Studenter anser att den ekonomiska välfärdstanken som den idag ser ut är utformad efter en västerländsk, heterosexistisk modell och ett tillväxtbegrepp som får stå oifrågasatt. Den grupp som idag gör störst påverkan på miljön är vita, över-/medelklass, medelålders män i västvärlden. Deras oproportioneliga stora konsumtion av resurser slår hårt mot bland annat människor i syd, både genom att människor blir påtvingade att exportera en stor del av sina resurser och genom de klimatförädrinagr som redan börjat få allvarliga konsekvenser. Istället för att kämpa för att kvinnor och andra marginaliserade grupper ska uppnå den manliga och destruktiva normen  kämpar vi för att ändra tanken på vad välfärd är.

För F! Studenter handlar det om att skapa en jämställd och antirasistisk atmosfär i hela akademien från krogrundan till professorstjänsterna!

Du får rösta fram vilka studenter som ska representera dig i Uppsala studentkårs Fullmäktige om du betalar din terminsavgift för vårterminen senast den 1 mars. Kårvalet pågår mellan den 7 april kl 12.00 och den 21april kl 20.00 och röstning sker från hemsidan www.uppsalastudentkar.nu/karvalet, alternativt vid stationär valstation i Uppsala studentkårs reception på Övre slottsgatan 7.

Annonser
Kategorier:F! Studenter
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: